To co spożywamy jak również w jaki sposób jemy posiłki,  ma niezwykle ważne znaczenie dla naszego zdrowia.  Liczba dzieci cierpiących na nadwagę, zwiększa się każdego roku. Niepokojące zjawisko jest wynikiem głównie złej diety. 8 listopada obchodzony jest „Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania” zainicjowany  przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques 2007 roku.

Po to, aby przypomnieć  uczniom, że nasz organizm potrzebuje codziennie niezbędnych substancji odżywczych  w listopadzie  w naszej szkole  wiele się działo, na społeczność szkolną  czekało  wiele inicjatyw.  Z pomocą przyszli nam specjaliści :  dietetyczki z  Natur House przygotowały dla klas VIII wykład na temat ,, Zasady zdrowego żywienia”.  Wykładowcy z PWSIP przygotowali prelekcję dla klas VII na temat ,, Jedz z głową żyj zdrowo”. Prelegentami byli:  mgr inż. Adam Siwek i mgr inż. Emilia Szabłowska z wydziału Technologii Żywienia.  Nauczyciel pani Katarzyna Więsak wraz z młodzieżą z Z STiO nr 4 w Łomży przedstawiła prelekcję ,, Jak zdrowo się odżywiać” dla klas VI.

                                Na holu głównym wykonaliśmy  tematyczną wystawę  przypominającą o  planie żywieniowym. Dzieci klas IV wykazały się kreatywnością podczas  warsztatów ,, malowania jedzeniem”   z pedagogiem szkolnym. Uczniowie  wykonywali zdrowe sałatki owocowe i  warzywne.

                                Uczniowie klas 0 –III wzięli udział w działaniach prozdrowotnych pod hasłem” Jedz zdrowo, smacznie i kolorowo”. Klasy  I wykonały  piękne prace plastyczne  w formie wydzieranek. Uczniowie klas  II uczestniczyli w spotkaniu z szefową kuchni  naszej szkoły p. Stenią,  poznali tajniki pracy kucharza,  oraz zwiedzili szkolną kuchnię. Wykonali plakaty. Warsztaty kulinarno-edukacyjne dla klas III  pokazały  dzieciom, że forma szaszłyków , to idealny sposób na szybką, zdrową i pyszną przekąskę.

                                Rodzice uczniów klas I- III wysłuchali prelekcji  pani dietetyk z Natur House na temat:

” Zdrowe odżywianie i jego wpływ na nasze życie”.

                                Na lekcjach podejmowano tematykę zdrowego żywienia i jego ważnej roli w rozwoju młodego człowieka.

Znaczki – zaczepki z pięknym ćwiczącym jabłuszkiem ” czas na zdrowie”,  przygotowane przez uczniów były świetną formą nagrody za zgadywanki.

W ramach zajęć  uczniowie oglądali film ”Śmietnik w mojej głowie”, który uświadomił młodzieży  wartość stosowania prawidłowej diety każdego dnia .

                                Podczas licznych inicjatyw uczniowie zostali wyposażeni w wiedzę z zakresu prawidłowego żywienia.  Ponad 800 uczniów włączyło się w liczne działania prozdrowotne. Cała akcja spotkała się z dużym zainteresowaniem  i aprobatą ze strony uczniów .

Odpowiedzialni: psycholog i pedagodzy szkolni

Back to Top