To co spożywamy jak również w jaki sposób jemy posiłki, ma niezwykle ważne znaczenie dla naszego zdrowia. Liczba dzieci cierpiących na nadwagę, zwiększa się każdego roku. Niepokojące zjawisko jest wynikiem głównie złej diety. 8 listopada obchodzony jest „Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania” zainicjowany przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques 2007 roku.
Po to, aby przypomnieć uczniom, że nasz organizm potrzebuje codziennie niezbędnych substancji odżywczych w listopadzie w naszej szkole wiele się działo, na społeczność szkolną czekało wiele inicjatyw. Z pomocą przyszli nam specjaliści : dietetyczki z Natur House przygotowały dla klas VIII wykład na temat ,, Zasady zdrowego żywienia”. Wykładowcy z PWSIP przygotowali prelekcję dla klas VII na temat ,, Jedz z głową żyj zdrowo”. Prelegentami byli: mgr inż. Adam Siwek i mgr inż. Emilia Szabłowska z wydziału Technologii Żywienia. Nauczyciel pani Katarzyna Więsak wraz z młodzieżą z Z STiO nr 4 w Łomży przedstawiła prelekcję ,, Jak zdrowo się odżywiać” dla klas VI.
Na holu głównym wykonaliśmy tematyczną wystawę przypominającą o planie żywieniowym. Dzieci klas IV wykazały się kreatywnością podczas warsztatów ,, malowania jedzeniem” z pedagogiem szkolnym. Uczniowie wykonywali zdrowe sałatki owocowe i warzywne.
Uczniowie klas 0 –III wzięli udział w działaniach prozdrowotnych pod hasłem” Jedz zdrowo, smacznie i kolorowo”. Klasy I wykonały piękne prace plastyczne w formie wydzieranek. Uczniowie klas II uczestniczyli w spotkaniu z szefową kuchni naszej szkoły p. Stenią, poznali tajniki pracy kucharza, oraz zwiedzili szkolną kuchnię. Wykonali plakaty. Warsztaty kulinarno-edukacyjne dla klas III pokazały dzieciom, że forma szaszłyków , to idealny sposób na szybką, zdrową i pyszną przekąskę.
Rodzice uczniów klas I- III wysłuchali prelekcji pani dietetyk z Natur House na temat:
” Zdrowe odżywianie i jego wpływ na nasze życie”.
Na lekcjach podejmowano tematykę zdrowego żywienia i jego ważnej roli w rozwoju młodego człowieka.
Znaczki – zaczepki z pięknym ćwiczącym jabłuszkiem ” czas na zdrowie”, przygotowane przez uczniów były świetną formą nagrody za zgadywanki.
W ramach zajęć uczniowie oglądali film ”Śmietnik w mojej głowie”, który uświadomił młodzieży wartość stosowania prawidłowej diety każdego dnia .
Podczas licznych inicjatyw uczniowie zostali wyposażeni w wiedzę z zakresu prawidłowego żywienia. Ponad 800 uczniów włączyło się w liczne działania prozdrowotne. Cała akcja spotkała się z dużym zainteresowaniem i aprobatą ze strony uczniów .
Odpowiedzialni: psycholog i pedagodzy szkolni