To był inny dzień niż zwykle. W naszej klasie IIIC we wtorek 19 września robiliśmy wspólnie z panią i naszymi  mamami  chleb.

Mieliśmy do tego wszystkie potrzebne produkty i naczynia oraz najważniejszy składnik , czyli zakwas chlebowy. Najpierw mieszaliśmy suche produkty : mąkę pszenną, żytnią, sól, ziarna słonecznika, żurawinę, czarnuszkę, siemię lniane oraz otręby. Później wymieszaliśmy to z wodą, a na końcu dodaliśmy zakwas chlebowy.

Tak przygotowane ciasto przełożone zostało z miski do foremek, a później trafiło do pokoju naszej pani, gdzie wyrastało całą noc, żeby rano można było nasz chleb upiec w szkolnej kuchni w piecu. Tak też się stało. W środę 20 września nasza klasa wraz z wychowawczynią wybrała się na wycieczkę do piekarni "Sulima" w Łomży.

Tam widzieliśmy cały proces powstawania i pieczenia chleba oraz innych wyrobów. Po powrocie z wycieczki urządziliśmy w naszej klasie degustację chlebka, który sami zrobiliśmy. Smakował  wyśmienicie! Zajadaliśmy kromki posmarowane  swojskim  masłem i miodem.

To był wyjątkowy dzień. Jeszcze czujemy smak i zapach upieczonego przez nas pieczywa.

Piotr Prusaczyk kl. IIIC

Back to Top