W dniu 19. 10. 2021 r. w naszej szkole w ramach Kampanii ,,Moja pasja moją przyszłością’’, zostały przeprowadzone w wybranych klasach 4d, 5c i 5h warsztaty artystyczne ,,Malowane filcem”. Rozwijanie zainteresowań i poznawanie nowych technik tworzenia jest niezwykle istotne w rozwoju naszych uczniów. Przyczynia się to nie tylko do zdobywania nowych umiejętności, ale również uczy „wentylowania emocji”, podnosi samoocenę i zadowolenie z siebie każdego z uczestników zajęć. Odkrywanie swoich pasji jest drogą do rozwoju. Uczniowie uświadamiają sobie, co jest zgodne z ich potrzebami, oczekiwaniami, by w przyszłości mieć bazę do budowania swoich kompetencji zawodowych.

Podczas warsztatów uczniowie poznali nowy materiał, jakim jest wełna czesankowa oraz możliwości jej wykorzystania w tworzeniu obrazów w tematyce ,,moje zachody słońca”. Miękka i wielobarwna wełna okazała się bardzo wdzięcznym materiałem, dającym możliwości tworzenia różnych kolorów obserwowanych podczas zachodów słońca. Prace zostały zaprezentowane na wystawie znajdującej się na terenie szkoły i docenione przez społeczność uczniowską.

W dniu 13.10. 2021r. z okazji ,,Światowego Dnia Owoców i Warzyw” w naszej szkole odbyły się warsztaty pod hasłem ,,Warzywa i owoce mają swoje moce”. Zajęcia odbyły się w dwóch grupach. Poprowadziła je pani Justyna Pęska z ,,Soczyście” (jest to miejsce, w którym można nabyć oleje tłoczone na zimno, skosztować pysznych soków i ciast opartych wyłącznie na zdrowych, bogatych w witaminy i minerały surowcach). Podczas prelekcji wygłoszonej przez panią Justynę, pierwsza grupa uczestników dowiedziała się o roli witamin i minerałów zawartych w sokach, poznała możliwe kompozycje owoców i warzyw, obserwowała wyciskanie soku, a następnie go degustowała. Druga grupa uczniów dowiedziała się, jak przygotować słodki deser w postaci niepieczonego ciasta, całkowicie bez dodatku cukru i z wykorzystaniem prawdziwego 90% kakao, oleju kokosowego, daktyli, pestek słonecznika, malin i borówek. Po analizie składu takiego ciasta, każdy miał okazję spróbować i ocenić walory smakowe tak przygotowanego produktu. Uczniowie nabyli wiedzę na temat roli i znaczenia dla organizmu człowieka spożywania olejów tłoczonych na zimno i mogli posmakować oleju wytłoczonego z migdałów.

Około 200 uczniów uczestniczyło w warsztatach i bardzo smacznie i aktywnie świętowało ,,Światowy Dzień Owoców i Warzyw”. Przedsięwzięcie zostało wzbogacone o wystawę tematyczna na temat wartości odżywczych owoców i warzyw oraz ich roli dla funkcjonowania organizmu człowieka.

Back to Top